26 Ekim 2013 Cumartesi

KEHF SURESİNDEN ÖRNEKLER



                                              KEHF SURESİ

“BENİM İLAHIM ALLAH” DİYENLER İÇİN HİÇ BİR HÜKÜM AĞIR GELMEZ.

SABIR VE NAMAZLA YARDIM DİLEYİN. BU, ŞÜPHESİZ, HUŞU DUYANLARIN DIŞINDAKİLER İÇİN AĞIR (BİR YÜK)DIR. (BAKARA SURESİ / 45)

İNSAN ÖNCE RABBİNİ İYİ TANIRSA, “BU NEDEN BÖYLE” DEMEZ. TAM TESLİM OLUR. EĞER ŞÜPHELER VARSA BİLİNSİN Kİ ALLAH’I TAM ANLAYAMAMIŞTIR. “RABBİM ALLAH, KİTABIM KURAN”DİYEN İÇİN KURAN’IN İÇİN

DEKİ HER HÜKME “AMENNA” DER VE İÇİ ÇOK RAHAT OLUR. “ALLAH DİYORSA HEMEN TELİM OLDUM” DEMENİN İMANİ HUZURUNU YAŞAR.

 NİTEKİM “BANA VAHYOLUNANA UYARIM” AYETİ VE BENZER AYETLER BUNA AÇIK DELİLDİR. “BİZ KİTAPTA HER ŞEYİ AÇIKLADIK” VE “BUNDAN SONRA HANGİ KİTABA İNANACAKLAR” AYETİYLE DE ANLAŞILIYOR Kİ ALLAH’IN HÜKMÜNDEN BAŞKA HÜKÜM KOYACAK YOKTUR. “ALLAH HAKİMLERİN HAKİMİDİR” DİYOR BİR ÇOK AYETTE.

KEHF SURESİNDEN ÖRNEKLER:


Şimdi onlar bu söze (Kur'an'a) inanmayacak olurlarsa sen, onların peşi sıra esef ederek kendini kahredeceksin (öyle mi)? (Kehf Suresi / 6)

O'nun (Allah’ın) dışında onların bir velisi yoktur. Kendi hükmünde hiç kimseyi ortak kılmaz." (Kehf Suresi / 26)

Sana Rabbinin Kitabından vahyedileni oku. O'nun sözlerini değiştirici yoktur ve O'nun dışında kesin olarak bir sığınacak (makam) bulamazsın. (Kehf Suresi / 27)

Sen de sabah akşam O'nun rızasını isteyerek Rablerine dua edenlerle birlikte sabret. Dünya hayatının (aldatıcı) süsünü isteyerek gözlerini onlardan kaydırma. Kalbini bizi zikretmekten gaflete düşürdüğümüz, kendi 'istek ve tutkularına (hevasına)' uyan ve işinde aşırılığa gidene itaat etme. (Kehf Suresi / 28)

Ve de ki: "Hak Rabbinizdendir; artık dileyen iman etsin, dileyen inkar etsin. (Kehf Suresi / 29)

"Fakat, O Allah benim Rabbimdir ve ben Rabbime hiç kimseyi ortak koşmam." (Kehf Suresi / 38)

Allah'ın dışında ona yardım edecek bir topluluk yoktu, kendi kendine de yardım edemedi. (Kehf Suresi / 43)

İşte burada (bu durumda) velayet (yardımcılık, dostluk) hak olan Allah'a aittir. O, sevap bakımından hayırlı, sonuç bakımından hayırlıdır. (Kehf Suresi / 44)

Andolsun, bu Kur'an'da insanlar için biz her örnekten çeşitli açıklamalarda bulunduk. İnsan, her şeyden çok tartışmacıdır. (Kehf Suresi / 54)

Kendilerine hidayet geldiği zaman insanları inanmaktan ve Rablerinden bağışlanma dilemelerinden alıkoyan şey, ancak evvelkilerin sünnetinin kendilerine de gelmesi veya azabın onları karşılarcasına gelmesi(ni beklemeleri)dir. (Kehf Suresi / 55)

Biz elçileri, müjde vericiler ve uyarıcılar olmak dışında (başka bir amaçla) göndermeyiz. İnkar edenler ise, hakkı batıl ile geçersiz kılmak için mücadele ediyorlar. Onlar benim ayetlerimi ve uyarıldıklarını (azabı) alay konusu edindiler. (Kehf Suresi / 56)

Kendisine Rabbinin ayetleri öğütle hatırlatıldığı zaman, sırt çeviren ve ellerinin önden gönderdikleri (amelleri)ni unutandan daha zalim kimdir? Biz gerçekten, kalpleri üzerine onu kavrayıp anlamalarını engelleyen bir perde (gerdik), kulaklarına bir ağırlık koyduk. Sen onları hidayete çağırsan bile, onlar sonsuza kadar asla hidayet bulamazlar. (Kehf Suresi / 57)

Kim iman eder ve salih amellerde bulunursa, onun için güzel bir karşılık vardır. Ona buyruğumuzdan kolay olanını söyleyeceğiz." (Kehf Suresi / 88)

Ki onlar, Beni zikretme (konusun)da gözleri bir perde içindeydi. (Kur'an'ı) dinlemeye katlanamazlardı. (Kehf Suresi / 101)

İnkar edenler, Beni bırakıp kullarımı veliler edindiklerini mi sandılar? Gerçekten Biz cehennemi kafirler için bir durak olarak hazırlamışız. (Kehf Suresi / 102)

De ki: "Davranış (ameller) bakımından en çok hüsrana uğrayacak olanları size haber vereyim mi?" (Kehf Suresi / 103)

"Onların, dünya hayatındaki bütün çabaları boşa gitmişken, kendilerini gerçekte güzel iş yapmakta sanıyorlar." (Kehf Suresi / 104)

İşte onlar, Rablerinin ayetlerini ve O'na kavuşmayı inkar edenlerdir. Artık onların yapıp-ettikleri boşa çıkmıştır, kıyamet gününde onlar için bir tartı tutmayacağız. (Kehf Suresi / 105)

İşte, inkar etmeleri, ayetlerimi ve elçilerimi alay konusu edinmelerinden dolayı onların cezası cehennemdir. (Kehf Suresi / 106)

İman edip salih amellerde bulunanlar... Firdevs cennetleri onlar için bir 'konaklama yeridir.' (Kehf Suresi / 107)

Onda ebedi olarak kalıcıdırlar, ondan ayrılmak istemezler. (Kehf Suresi / 108)
De ki: "Şüphesiz ben, ancak sizin benzeriniz olan bir beşerim; yalnızca bana sizin ilahınızın tek bir ilah olduğu vahyolunuyor. Kim Rabbine kavuşmayı umuyorsa, artık salih bir amelde bulunsun ve Rabbine ibadette hiç kimseyi ortak tutmasın." (Kehf Suresi / 110)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder